De bijna vijfduizend Oranjefans die in stadion De Vijverberg hadden plaatsgenomen zagen de Leeuwinnen donderdag uit de startblokken schieten.

Oranje kwam in de beginfase met name langs de zijkanten een aantal keer gevaarlijk door. Lieke Martens opende na ongeveer tien minuten de score. ‘Ik wist dat ik het veld breed moesten houden, zodat er ruimte zou ontstaan. Als ik dan in mijn dribbel kom kan ik gevaarlijk worden’, aldus de doelpuntenmaker.

Doelpuntenregen
Na die eerste goal regende het doelpunten in Doetinchem. Bij rust stond al een 6-0 voorsprong voor Oranje op het scorebord. ‘Dit was inderdaad niet de moeilijkste tegenstander waar ik ooit tegen heb gespeeld’, bekend Martens. ‘Maar Belarus ging de tweede helft anders spelen. We kregen minder ruimte en het was moeilijk om nog veel kansen te creëren.’  Nederland wist na rust nog “slechts” twee keer te scoren. ‘We hadden misschien wel met dubbele cijfers kunnen en moeten winnen’, zegt de aanvaller het bijna teleurgesteld. Maar zo kritisch is de dribbelkoningin nu ook weer niet. ‘Nee hoor, met 8-0 ben ik zeker tevreden. Dit geeft veel vertrouwen.’

Ook aanvoerder Mandy van den Berg kijkt met genoegen terug op de overwinning. ‘We hebben veel kansen gecreëerd en doelpunten gemaakt. Daar mogen we tevreden over zijn. Belarus is inderdaad een mindere tegenstander maar ook dan moet je volle bak gaan.’ En dus bleef Oranje ook na de rust, toen het al met 6-0 voor stond, het doel van Belarus bestoken. Waarbij Van den Berg haar teamgenoten fanatiek coachte. ‘We wilden vol druk houden en op jacht blijven gaan naar doelpunten. Dat moet je als team doen en daarbij moet je elkaar motiveren.’

100ste interland Hogewoning
Tien minuten voor tijd maakte de verdediger plaats voor Petra Hogewoning die daarmee haar 100ste interland voor het Nederlands elftal speelde. Een mijlpaal, weet ook Van den Berg:

‘Ik heb zo veel respect voor Petra! Ze heeft er veel voor moeten doen en zich een aantal keer moeten terug knokken van een blessure om hier te komen. Honderd interlands, dat is iets waar heel veel meiden van dromen. Iets waarvan je hoopt dat je het zelf ook ooit gaat halen.’

Zoals dat bij belangrijke momenten hoort, laten de Leeuwinnen de 100ste interland van Hogewoning niet ongemerkt voorbij gaan . Van den Berg: ‘Het hele team heeft veel bewondering voor haar. Ze wordt in de kleedkamer nog wel even in het zonnetje gezet. Dat doen we altijd voor spelers die een mijlpaal bereiken. We hebben een leuk presentje voor haar.’

Doelpunten: Martens (0-1), eigen doelpunt (2-0) Van de Donk (3-0), Miedema (4-0), Spitse (5-0), Miedema (6-0), Spitse (7-0, pen.), Martens (8-0).

Opstelling: Van Veenendaal; Van Lunteren (Heuver), Hoogendijk (Kerkdijk), Van den Berg (Hogewoning), Janssen (Van Dongen); Van de Donk (Middag), Spitse, Roord (Lewerissa); Melis, Miedema, Martens.